, , ,

Restauracja Hiszpańska Costa del Mar

Adres: Drewnowska 58, Manufaktura – Rynek
91-002 Łódź

Telefon: (42) 630 20 02
E-mail: restauracja@costadelmar.pl
Strona internetowa: http://www.costadelmar.pl

Godziny otwarcia: pon. – sob. 12 – 23, niedz. 11 – 22

mygroupon.Łódź poleca

W roli zupy najchętniej widzielibyśmy lekką zupę czosnkową, intensywną w smaku i serwowaną z sadzonym na grzance jajkiem. Danie główne, które najbardziej przypadło nam do gustu, to polędwica po andaluzyjsku, duszona w sosie karmelowo – balsamicznym, podana z brokułami i ryżem śródziemnomorskim. Słodkim uzupełnieniem może być słynny hiszpański flan (deser na bazie mleka i karmelu) oraz przyrządzane według oryginalnej receptury Jorge Jodara tiramisu a l’espagnol. Zestaw można uzupełnić o jedno hiszpańskich win.

Gorrrący hiszpański temperament we wnętrzach Manufaktury

Ziemia Obiecana

Manufaktura leży w sercu Łodzi i jest jedną z wizytówek miasta – dawnego ważnego ośrodka tkackiego i sukienniczego. To lokalizacje tego typu były dla wielu „Ziemią Obiecaną” – tu swoje marzenia chcieli realizować Polacy, Żydzi, Rosjanie i Niemcy, to o tej lokalizacji pisał Władysław Reymont.

Pod koniec XIX wieku Izrael Kalmanowicz Poznański, majster „profesji tkackiej”, był właścicielem manufaktury tkanin krajowych o wartości 500 rubli. Schedę po ojcu przejął Izrael Poznański, później jeden z największych fabrykantów łódzkich. Parcele zakupione przez Poznańskiego wzdłuż ul. Ogrodowej rozrosły się w blisko 30 – hektarowy kompleks, który tworzyły m.in. tkalnie, przędzalnia, ślusarnia, parowozownia, remiza strażacka, pałac fabrykanta i budynki mieszkalne dla robotników.

Dzisiaj Manufaktura to jeden z najcenniejszych zabytków przemysłowych Łodzi oraz jedno z największych centrów handlowo-usługowo-rozrywkowych w Polsce i w Europie Środkowej. Tutaj swoją siedzibę znalazła hiszpańska restauracja „Costa del Mar”, której współwłaścicielem jest jeden z muzyków Blue Cafe.

„Gotować tak, jak dla przyjaciół we własnym domu”

Autorem powyższego motto restauracji jest Jorge Jodar – przedstawiciel hiszpańskiej rodziny, znanej w środowisku gastronomii i hotelarstwa. Po wizycie Jorge w „Costa del Mar” w 2008 r. zmieniło się nie tylko menu, ale i wizerunek oraz filozofia tego miejsca.

Obecnie hiszpańska restauracja jest jedynym miejsce w Łodzi, które może poszczycić się oryginalnymi recepturami iberyjskich specjałów. Na potrawy przygotowane z pilnie strzeżonych receptur skusili się już Andrzej Niemczyk czy Alicja Resich-Modlińska, która napisała w księdze pamiątkowej: „Miło było i smacznie! A Manufaktura robi wielkie wrażenie!!!”.

Swoim wystrojem „Costa del Mar” nawiązuje do tajemniczych i romantycznych uliczek Barcelony. Wnętrza rozświetlają świece i latarnie, ciepłe barwy nastrajają optymistycznie, a smaki przenoszą gości prosto do słonecznej Hiszpanii.

Już po pierwszej wizycie przekonacie się, że Polaków i Hiszpanów, mimo odmiennej aury, w której przyszło im żyć, wiele łączy. Wśród najważniejszych cech wspólnych należy wymienić umiłowanie do przyrządzanych z sercem i pasją potraw oraz spożywanie posiłków w gronie najbliższych.

Catering

Costa del Mar to doświadczenie i pasja. Jego twórcy kochają to, co robią i wkładają całe serce w wykonywaną pracę. Wiedzą, jak ważne dla gości jest to, żeby organizowane imprezy były wyjątkowe i niezapomniane. Starają się przełożyć swoje wieloletnie doświadczenie gastronomiczne na indywidualne potrzeby klientów. Łączą rozrywkę ze smakiem. Dysponują odpowiednim zapleczem logistycznym i sprzętowym oraz profesjonalną obsługą – to pozwala nam swobodnie podejmować się organizacji imprez nawet dla kilkuset osób na terenie całego kraju.

http://www.pora.pl ponad 2 lat temu

tomek: Miejsce wprost fantastyczne! Rok temu zaręczyliśmy się tam właśnie z moją obecną małżonką i od tamtej pory odwiedzamy Costę regularnie… Nie bez powodów :) Sam sprawdź!

http://www.gastronauci.pl 12.08.2008

cocoela: Przekraczając próg miałam wrażenie, że ktoś to wszystko dobrze przemyślał. Ładne wnętrze, dobrze dobrane dekoracje. Do tego miła atmosfera. Warto umówić się tutaj na spotkanie i spróbować jednego z pysznych dań. W Costa del Mar jadłam najlepszą w Łodzi paellę. Polędwica, czy kurczak przyrządzane są w sposób mistrzowski. Nic tylko polecać takie restauracje.

http://www.gastronauci.pl 20.11.2008

joanna82: Oto wreszcie udało nam się z rodziną zagościć w progach osławionej restauracji Costa del Mar. Od progu powitał nas uprzejmy dżentelmen... nie ot tak po prostu a ciepło i serdecznie. Wybrał dla nas stolik i nim zdążyliśmy się "rozodziać" już przy stole pojawiło się specjalne siedzisko dla naszej najmłodszej pociechy (duży plus dla kelnera). Wyczerpujące informacje na temat karty dań pozwoliły nam idealnie dobrać potrawy do naszych (wyszukanych - co tu kryć) gustów. Dania pojawiły się na stole z lekkim poślizgiem co prawda (choć raczono nas w tym czasie poczęstunkiem z hiszpańskich oliwek), jednakże zdecydowanie warto było zaczekać. Wyśmienity kurczak w sosie krewetkowym podbił moje serce :) Ponadto wystrój restauracji oraz klimat jaki panuje wewnątrz zasługują na podziw. Costa od dziś na stałe wpisała się do naszej kulinarnej mapy Łodzi. Polecam gorąco wszystkim, którzy szukają czegoś więcej!

http://www.gastronauci.pl 13.01.2010

thorq: Super wystrój, rewelacyjne krewetki w szczypiorku (na pewno najlepsze w Łodzi). Troszkę długi okres oczekiwania na dania, ale atmosfera lokalu spokojnie to wynagradza. Na pewno warto tam się wybrać.

http://www.gastronauci.pl 21.01.2010

Jocker: Pierwszy raz w takim miejscu. Powiem tylko tyle, że piękny wystrój, smaczne jedzenie i miła obsługa. Nic dodać, nic ująć. Polecam ten lokal.

http://www.gastronauci.pl 18.08.2010

misiek 13: Już parę razy jadałem w tej knajpce – zawsze lubiłem tamtejszą atmosferę – szczególnie wieczorkiem przy świeczkach i sangrii – wyjątkowo udała mi się tam moja pierwsza randka z moją aktualną dziewczyną – była zachwycona (dzięki!)

Nie ma jeszcze komentarzy.

Zostaw odpowiedź

Podobne lokalizacje: